نظریه بازی ها و تعارض منافع
نظریه بازیها با استفاده از مدلهای ریاضی به تحلیل روشهای همکاری یا رقابت موجودات منطقی و هوشمند میپردازد. نظریه بازی ها، شاخهای از ریاضیات کاربردی است که در علوم اجتماعی و به ویژه در اقتصاد، زیستشناسی، مهندسی، علوم سیاسی، روابط بینالملل، علوم رایانه، بازاریابی، فلسفه و قمار مورد استفاده قرار میگیرد. نظریهٔ بازی در تلاش است تا بوسیلهٔ ریاضیات، رفتار را در شرایطِ راهبردی یا در یک بازی که در آنها موفقیتِ فرد در انتخاب کردن، وابسته به انتخاب دیگران میباشد، برآورد کند.
نظریه بازی ها تلاش میکند تا رفتار ریاضی حاکم بر یک موقعیت راهبردی (تضارب منافع)را مدلسازی کند.این موقعیت، زمانی پدید میآید که موفقیتِ یک فرد وابسته به راهبردهایی است که دیگران انتخاب میکنند. هدفِ نهاییِ این دانش، یافتنِ راهبردِ بهینه برای بازیکنان است.
بازی
هرگاه سود یک موجودیت تنها در گرو رفتار خود او نبوده و متأثر از رفتار یک یا چند موجودیت دیگر باشد، و تصمیمات دیگر تأثیر مثبت و منفی بر روی سود او داشته باشند، یک بازی میان دو یا چند موجودیت یاد شده شکل گرفتهاست.
رفتار بخردانه یا عقلایی
اصل مهمِ نظریه بازیها بر بخردانه بودن رفتار بازیکنان است. بخردانه بودن به این معنا است که هر بازیکن تنها در پی بیشینه کردنِ سودِ خود بوده و هر بازیکن میداند که چگونه میتواند سودِ خود را بیشتر کند؛ بنابراین حدس زدنِ رفتار ایشان که بر اساس نمودار تحلیل هزینه-فایده است آسان خواهد بود. مانند بازی شطرنج که میتوان حدس زد که حریف بازیِ با تجربه چه تصمیمی خواهد گرفت.
استراتژی
استراتژی مهارت خوب بازی کردن یا محاسبهٔ بکارگیری مهارت به بهترین وجه است.
تفکر استراتژیک
فکر کردن به بازیِ حریف و تصمیماتِ او و واکنشهای احتمالی را تفکر استراتژیک میگویند.
ساختار بازی
هر بازی از سه بخشِ اساسی تشکیل شدهاست: بازیکنها، کُنشها و ترجیحات؛
بازیکنها
بازیکنها در اصل همان تصمیم گیرندگان بازی میباشند. بازیکن میتواند شخص، شرکت، دولت و … باشد.
کُنشها
مجموعهای است از تصمیمات و اقداماتی که هر بازیکن میتواند انجام دهد.
نمایهٔ عمل
هر زیر مجموعهای از مجموعهٔ اعمال ممکن را یک نمایه گوییم.
تابع منفعت
اولویتهای یک بازیکن در اصل مشوقهای بازیکن برای گرفتن یا نگرفتن تصمیمی میباشد به عبارت دیگر بیان گر نتیجه و امتیاز بازیکن در صورت گرفتن تصمیم متناظر با آن میباشد.
انواع بازی
نظریه بازیها علیالاصول میتواند روند و نتیجهٔ هر نوع بازی از "دوز" گرفته تا بازی در بازار بورس سهام و... را توصیف و پیشبینی کند.
تعدادی از ویژگیهایی که بازیهای مختلف بر اساس آنها طبقهبندی میشوند، در زیر آمدهاست. اگر کمی دقت کنید از این پس میتوانید خودتان بازیهای مختلف یا حتی پدیدهها و رویدادهای مختلفی را که در پیرامون خود با آنها مواجه میشوید به همین ترتیب تقسیمبندی کنید.
متقارن - نامتقارن
بازی متقارن بازیای است که نتیجه و سود حاصل از یک راه برد تنها به این وابسته است که چه راهبردهای دیگری در بازی پیش گرفته شو؛ و از این که کدام بازیکن این راهبرد را در پیش گرفتهاست مستقل است. به عبارت دیگر اگر مشخصات بازیکنان بدون تغییر در سود حاصل از بهکارگیری راهبردها بتواند تغییر کند، این بازی متقارن است. بسیاری از بازیهایی که در یک جدول ۲*۲ قابل نمایش هستند، اصولاً متقارنند.
بازی جوجه و معمای زندانی (در ادامه توضیح داده خواهد شد) نمونههایی از بازی متقارن هستند.
بازیهای نامتقارن اغلب بازیهایی هستند که مجموعهٔ راهبردهای یکسانی برای بازیکنان در بازی وجود ندارد. البته ممکن است راهبردهای یکسانی برای بازیکنان موجود باشد ولی آن بازی باید نامتقارن باشد.
مجموع صفر - مجموع ناصفر
بازیهای مجموع-صفر بازیهایی هستند که ارزش بازی در طی بازی ثابت میماند و کاهش یا افزایش پیدا نمیکند. در این بازیها، مجموع سودی که بازیکنان میبرند روی هم رفته همیشه و در تمام ترکیبات استراتژیهای مختلف صفر است یعنی سود یک بازیکن فقط و فقط با زیان بازیکن دیگر همراه است.
اما در بازیهای مجموع ناصفر راهبردهایی موجود است که برای همهٔ بازیکنان سودمند است.
تصادفی - غیر تصادفی
بازیهای تصادفی شامل عناصر تصادفی مانند ریختن تاس یا توزیع ورق هستند و بازیهای غیر تصادفی بازیهایی هستند که دارای راهبردهایی صرفاً منطقی هستند. در این مورد میتوان شطرنج و دوز را مثال زد.
با آگاهی کامل – بدون آگاهی کامل
بازیهای با آگاهی کامل، بازیهایی هستند که تمام بازیکنان میتوانند در هر لحظه تمام ترکیب بازی را در مقابل خود مشاهده کنند، مانند شطرنج. از سوی دیگر در بازیهای بدون آگاهی کامل ظاهر و ترکیب کل بازی برای بازیکنان پوشیدهاست، مانند بازیهایی که با ورق انجام میشود.
نمونههایی از بازیها
بازی جوجه (Chicken Game)
دو نوجوان در اتومبیلهایشان با سرعت به طرف یکدیگر میرانند، بازنده کسی است که اوّل فرمان اتومبیلش را بچرخاند و از جاده منحرف شود. بنابراین:
- اگر یکی بترسد و منحرف شود دیگری میبرد؛
- اگر هر دو منحرف شوند هیچکس نمیبرد اما هر دو باقی میمانند؛
- اگر هیچکدام منحرف نشوند هر دو ماشینهایشان (و یا حتی احتمالاً زندگیشان را) میبازند؛
بنا بر این به احتمال زیاد یا هر دو تصادف کرده یا مساوی میشوند و احتمال برد یکی خیلی کم است.
معمای زندانی (Prisoner’s dilemma)
دو نفر متهم به شرکت در یک سرقت مسلحانه، در جریان یک درگیری دستگیرشدهاند و هر دو جداگانه مورد بازجویی قرار میگیرند. در طی این بازجویی با هریک از آنها جداگانه به این صورت معامله میگردد:
- اگر دوستت را لو بدهی تو آزاد میشوی ولی او به پنج سال حبس محکوم خواهد شد.
- اگر هر دو یکدیگر را لو بدهید، هر دو به سه سال حبس محکوم خواهید شد.
- اگر هیچکدام همدیگر را لو ندهید، هر دو یکسال در یک مرکز بازپروری خدمت خواهید نمود.
- در این بازی به نفع هر دو زندانی است که هر دو گزینه سوم را انتخاب کنند، ولی چون هر کدام از آنها به دنبال کسب بهترین نتیجه برای خود یعنی آزاد شدن است و به طرف مقابل نیز اعتماد ندارد دوست خود را لو میدهد و در نتیجه هر دوی زندانیها متضرر میشوند.
نظریه بازیهای فرگشتی
نظریه بازیهای فرگشتی بر پایه «نظریهٔ فرگشت» استوار است. طبق نظریه داروین در یک اکوسیستم جمعیت گونههایی که با محیط سازگارتر هستند رشد میکند و برعکس جمعیت گونههایی که با محیط کمتر سازگار هستند رو به زوال میگذارد. البته این روند تا جایی ادامه خواهد یافت که آنقدر جمعیت گونههای سازگارتر رشد کند تا تنازع فیمابین خود آن¬ جمعیت (بر سر منابع محدود مورد نیاز آنها) باعث کاهش سازگاری آنها با محیط شود و بدین ترتیب رشد آنها متوقف شود. برای مدل کردن دینامیک در محیطهایی که استراتژیهایی به صورت کلان در میان جمعیت وجود دارد، قیاساً همین مدل استفاده میگردد. در منبع [؟] اثبات شده که دینامیک جمعیت به مطابق رابطه زیر تغییر میکند که به معادله تکثیر (Replicator Dynamic) مشهور است: x ̇_a (t)=x_a (t)(R_a (t)-R ̅(t)) که در آن درصدی از جمعیت که از استراتژی a استفاده میکنند را با x_a و سازگاری برگزیدگان استراتژی a را با R_a و میانگین سازگاریها در میان جمعیت با R ̅(t) ¬مشخص میشود.
بازی اولتیماتوم
یکی از نخستین آزمایشها که تز انسان اقتصادی را زیر سؤال برد بازی اولتیماتوم بود. در این بازی، دو فرد تصمیم میگیرند چگونه مبلغ معینی پول (برای مثال ۱۰۰ دلار) را بین خود تقسیم کنند. قواعد تخصیص پول ساده، اما قاطع هستند: فرد A ابتدا یک پیشنهاد برای تقسیم پول ارائه میدهد که B میتواند بپذیرد یا رد کند. اگر B پیشنهاد A را رد کند هر دو دست خالی راهی خانه میشوند. اکنون اگر هر دو شبیه انسان اقتصادی عمل کنند، A سعی خواهد کرد حداکثر نفع ممکن را از این معامله ببرد که ۹۹/۹۹ دلار است. B نیز این پیشنهاد را که هر اندازه بی شرمانه باشد خواهد پذیرفت چون که یک سنت داشتن بیشتر از هیچی نداشتن است. این واقعیت که طرف دیگر تا جایی که توانسته پول بیشتری به دست آورد مانع از پذیرش پیشنهاد نخواهد شد. پل به عنوان یک خودپرست عقلایی فقط بهترین نفع ممکن خود را در ذهن خواهد داشت. اما در واقعیت امر بازی به این شیوه جلو نمیرود. صدها آزمایش نشان دادهاست که یک قاعده کلی شکل میگیرد به این ترتیب که هر دو بازیگر پول را به نحو منصفانه تری بین خود تقسیم خواهند کرد. پیشنهاداتی که زیر ۲۰ درصد هستند احتمالاً رد خواهند شد، چون که بازیگر دوم اینطور قضاوت خواهد کرد که آنها ناعادلانه هستند. در عین حال، سایر آزمایشها نشان میدهد که دگرخواهی خالص دقیقاً همان قدر برای ما بیگانه است که خودخواهی افراطی است. روی هم رفته، افراد میل به این دارند که ببینند وضعیت خودشان در مقایسه با وضعیت دیگران چگونه تغییر یافتهاست، به جای اینکه منحصراً به وضعیت مطلق خویش توجه کنند (یعنی بدون ملاحظه وضع سایر اشخاص) که برای انسان اقتصادی واقعی اهمیت بالایی دارد. یکی از قواعد طلایی رفتار انسانی، چشم در برابر چشم است. آرمین فالک مدیر آزمایشگاه برای بررسی اقتصاد تجربی در دانشگاه بن توضیح میدهد: «بیشتر مردم به سبک مقابله به مثل عمل میکنند. آنها رفتار منصفانه را پاداش خواهند داد و رفتار ناعادلانه را تنبیه میکنند حتی اگر با این کار به خودشان زیان برسانند.» محرک مهم دیگر برای اینکه ما چگونه منصفانه یا خودمدارانه عمل میکنیم چارچوب نهادی است که درون آن حرکت میکنیم. ما در محیطهای کاملاً رقابتی، خودخواهانه تر از محیطی هستیم که بر همکاری تأکید میورزد. در گونههایی از بازی اولتیماتوم که نسبت تقسیم پیشنهادی یک بازیگر معتبر خواهد شد به محض اینکه یکی از چندین بازیگر دیگر میپذیرند، بازیگر پیشنهاددهنده معمولاً قادر خواهد بود که بیشتر کیک (فرض ساده ای در اقتصاد) را برای خودش نگه دارد. از این مسئله میتوان نتیجه گرفت که در وضعیتهای تصمیمگیری کاملاً رقابتی، قضیه خودخواهی اقتصاددانان چه بسا منطقی باشد.
کاربرد نظریه بازی ها در شناسایی مصادیق تعارض منافع
کاربردی از نظریه بازی ها در روش های شناسایی مصادیق تعارض منافع است. نظریه بازی ها یکی از شیوه های جذاب و نوین در مطالعه نحوه رفتار و تصمیم گیری بازیگران (عرصه عمومی) در شرایط مختلف است. این نظریه با بررسی، قواعد، شرایط و ویژگی های منحصر به فرد بازیگران به تحلیل و پیش بینی رفتار و تصمیم گیری بازیگران می پردازد. یکی از اصلی ترین مؤلفه های مورد تحلیل در نظریه بازی ها، بررسی تعامل یا تعارض منافع است. بر اساس این نظریه رفتار و تصمیم کنشگران در محیط های مختلف با حضور کنشگران متعدد و قواعد حاکم بر آن به نتایجی می رسد که ناشی از تعاملات، تمایلات و اولویت بندی چندین نفر است و خروجی نهایی می تواند مطابق با خواست هیچ دام از افراد نباشد. بررسی رفتار کنشگران بر اساس این رویکرد کمک می کند، سناریوها و تصمیمات افراد در یک فضا تحلیل و پیش بینی شود. این پیش بینی به ارائه توصیه های سیاستی منجر می شود.
در ذیل نظریه بازی ها از نظریه گراف و انواع توسعه یافته آن استفاده می شود. در حالی که داخل ایران عموماً از نظریه بازی ها و نظریه گراف برای تحلیل تضاد منافع گروه های متفاوت بر اساس منافع، تمایلات و غیره استفاده می شود. به طور کلی می توان از نظریه گراف و مدلهای متفاوت آن برای تحلیل، شناسایی و مدیریت تعارض منافع در سازمان های مختلف استفاده کرد.
نظریه گراف شاخهای از ریاضیات است که دربارهٔ گرافها بحث میکند.این مبحث در واقع شاخهای از توپولوژی است که با جبر و نظریه ماتریسها پیوند مستحکم و تنگاتنگی دارد. پیشرفتهای اخیر در ریاضیات، به ویژه در کاربردهای آن موجب گسترش چشمگیر نظریهٔ گراف شدهاست به گونهای که هماکنون نظریه گراف ابزار بسیار مناسبی برای تحقیق در زمینههای گوناگون مانند: تحقیق در عملیات، آمار، شبکههای الکتریکی، علوم رایانه، شیمی، زیستشناسی، علوم اجتماعی و سایر زمینهها گردیده است.
مدل گراف نقش یکی از کاربرد های نظریه گراف و نظریه بازی ها در علوم اجتماعی است که به طور ویژه برای شناسایی مصادیق تعارض منافع در سازمان ها می تواند بسیار کارآمد باشد. برای شناسایی تعارض منافع در یک دستگاه یا یک سیستم کلی تر (که در آن نقش ها، مزایا و کاربران متعددی وجود دارد)، باید مدل گراف نقش ترسیم شود.
منابع
- چارچوب روششناسی شناسایی مصادیق تعارض منافع؛وبگاه مرکز توانمندسازی جامعه و حاکمیت
- عبدلی قهرمان، نظریه بازیها و کاربردهای آن، انتشارات جهاد دانشگاهی، دانشگاه تهران، سال ۱۳۸۶، شابک|۰-۴۱۵-۲۵۹۸۷-۸
- ویدیوهای آموزشی نظریه بازی ها به زبان فارسی: http://xonomics.com/
- ویدیوهای آموزشی نظریهٔ بازیها به زبان فارسی: https://web.archive.org/web/20120508030040/http://kelasedars.org/
- کتاب نظریه گرافها و کاربردهای آن نوشته باندی و مورتی، ترجمه حمید ضرابی زاده، مؤسسه دیباگران تهران
- کتاب آشنایی با نظریهٔ گراف نوشتهٔ علیرضا علیپور، انتشارات فاطمی